Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--hestevelvre-i9a.dk/public_html/wp-content/themes/Hestevelvaere2018/includes/builder/functions.php on line 5753
Smegma-sten | Hestevelvære

Smegma-sten

Tjekker du indimellem din hingst eller vallak for smegma-sten?

Smegma-sten

Hvis vallakker/hingste ikke skafter ud når de tisser, kan der i forhuden opstå urenheder, som kan lede til bakterier og betændelse. Opdages det ikke og holdes det ikke rent, kan der dannes en fedtet masse som kaldes smegma.

Denne masse er hvidlig/gullig og kan strække sig fra bunden af forhuden og ud på penis. Denne masse kan pakke sig sammen så der opstår smegma-sten. Denne smegma-sten kan sidde kilet fast ved kønsåbningen og trykke på urinrøret, så hesten får svært ved at tisse.
Den kan også give anledning til smerter, når hesten skal af med vandet. Du kan forebygge dette, ved regelmæssigt at afvaske forhuden og kønsorgan med en blød svamp og lunkent vand. Og smegma-stenen skal naturligvis fjernes.

Når jeg laver Equine Touch på vallakker og hingste, oplever jeg ofte at de skafter ud fordi de slapper af – og derved tjekker jeg altid for smegma-sten. Helst skal hesten tjekkes ca. hver 6. måned eller i hvert fald indenfor 1 år.
Tillader hesten ikke, at du kommer til penis, kan det eventuelt lade sig gøre, at få dyrlægen til at tjekke den, når han/hun alligevel kommer og ordner tænder, eller hvis hesten af andre omstændigheder er bedøvet.

Selvfølgelig også, hvis du har mistanke om, at hesten har svært ved at komme af med vandet.

 

Sådan fjernes smegma-sten

Smegma-sten kan forårsage lokal betændelse under forhuden. Forhuden beskytter penis.

Sikkerhed er en vigtig ting, når du skal fjerne smegma-sten. Mange hingste og vallakker synes ikke om at man berører penis. Det kan nogle gange være nødvendigt at bedøve hesten evt. i forbindelse med at den skal have ordnet tænder eller andet. Når hesten får Equine Touch, slapper de fleste så meget af, at de ”dropper” penis.

Stå ved siden af hesten med en god hjælper til at holde hovedet. Lad din hånd køre forsigtigt ind under maven, mens du klør den og nærm dig forsigtigt forhuden. Vær forsigtig, hvis hesten truer med at sparke, svirper med halen eller flytter sig væk fra dig. De fleste hingste/vallakker kan godt lide at blive kløet under maven, og det får dem ofte til at droppe penis. For at tjekke for smegma-sten, skal du holde omkring skaftet på penis lige under glans. Men pas på, nogle heste bryder sig bestemt ikke om det! Er der hævelser eller ubehag i forhudsområdet, er det ikke sikkert at du får lov til at røre.

Hvis du får lov til at holde penis, prøv da forsigtigt at åbne området i spidsen af penis. For det meste falder smegma-stenene bare ud, men nogle gange er du nødt til forsigtigt – at ”grave” rundt om urinrøret med en tommelfinger, for at få smegma materialet ud af ”lommen”. Dette kan være ubehageligt for nogle heste, så igen – vær forsigtig og opmærksom på hestens reaktion.

Når du har tjekket for smegma-sten, og hvis hesten tillader det, kan du rense under forhuden. Trækker han penis tilbage, kan du med handske på, rense oppe under forhuden. Du kan også bruge en stor sprøjte med lunkent vand og sprøjte det ind under forhuden. Brug ikke antibakteriel sæbe – det kan ødelægge de bakterier, der holder området i balance. Jeg ville nok ikke selv bruge nogen former for sæbe. Husk stadig at være opmærksom på hestens reaktioner.

Står hesten stille, kan du forsigtigt massere indersiden af forhuden og rundt om penisskaftet, for at frigøre opbyggede urenheder. Rens under forhuden med rent lunkent vand og fjern rester af urenheder.

Denne rensningsproces skal helst gøres ca. hver 6. måned og i hvert fald èn gang om året.